mandag 6. april 2009

Utviklingen er meget bra for Embla og de 7 små

Alt ser ut til å gå bra med Embla og de 7 små kvalpene. Embla er ute av kassen småturer og u for å gjøre fra seg. Hun har løs mage, men det er naturlig etter all etterbyrden hun spiste i seg. Hun var veldig kjapp i så måte. Vi hadde fått det råd om det kom mange, kunne vi ta vare på etterbyrden slik at hun ikke skulle få løs mage. Men Embla var kjappere enn oss.

De nyfødte kvalpene er både døv og blind; øyelokk og ørekanal er helt tett. Hele kvalpenes liv den første tiden styres av enkle reflekser. Noen av disse refleksene er tilstede når kvalpene fødes for så gradvis forsvinne etter hvert som kvalpene utvikler et mer bevisst forhold til tilværelsen. Andre reflekser er lite utviklet ved fødsel, men forsterkes etter hvert som kvalpene vokser.

De nyfødte kvalpene hadde lite spontane bevegelser og trengte stimulering også for å begynne å ta sine første åndedrag. Siden de ble født på normal måte, fikk de en viss stimulering ved at de ble presset gjennom fødselskanalen. Etter det slikket Embla kvalpene kraftig, og bidro derved til å øke respirasjonen.

Temperaturen er 38 grader og Ragni er litt bekymret og følger med. Det som eventuelt kan skje er at det oppstår livmorbetennelse. Før kvalping hadde Embla 37 grader som gikk ned til 36 like før kvalpene kom.
Fagboka sier:

På voksne hunder er normal kroppstemperatur 38 – 39°C. Har hunden temperatur under 37° eller over 40°er det symptom på at noe er galt. Ta temp i endetarmen med digitalterometer. Øretermometer er ikke brukbart på hund. Friske hunder har variabel tempratur på snuten. Den endrer seg mange ganger i døgnet. En hund som er blitt utsatt for kraftig oppvarming (sol - oppvarmet bil) eller har anstrengt seg kraftig fysisk, har høyere kroppstemperatur enn normalt. Temperaturen normaliserer seg etter ca. en times tid. Pesing kan også være uttrykk for stress (psykisk eller fysisk).

2 kommentarer:

  1. Det er så godt å følge dere og lese. Stor påskeklem til dere alle ti! Og takk for bildene, jeg ringer dere snart :o)

    SvarSlett
  2. Vad underbart allt ser ut, Embla ser ut att stortrivas med sina små:)

    SvarSlett