lørdag 21. februar 2009

Hva skjer?

Ja, hva skjer? Bruker tiden på å holde Embla i sånn noenlunde fin form. Det er viktig etter det vi har lest at hun er i bra kondisjon også fram til at fødselen nærmer seg. I denne perioden vet vi jo ikke enda 100 % om det blir hvalper og i beste fall hvor mange hvalper det eventuelt blir.

Da Embla kom til oss de første dagene skulle vi gi henne en god overgang fra hvalpekullet til å sove alene hos oss. Vi la teppet hennes på soverommet den første natta og hun slo seg til ro her og sov hele natta. Neste natt flyttet vi teppe litt nærmere døra og det gikk også bra. 3. natta flyttet vi teppe utenfor soverommet, og fjernet det meste fra gulvet på soverommet så hun ikke skulle falle for fristelsen. Men en ting glemte vi; en liten bag til Ragni og neste morgen fikk vi et morsom syn - den lille hvalpen hadde rullet seg så fint i sammen på bagen og sov godt der. Men etter hvert fant hun seg godt til rette på det som fortsatt er hennes plass.


Her skal vi etter hvert også sette hvalpekassen (forutsatt at alt....). Vi har fått et godt tips hos Leif-Gøran hvordan han laget sin: Idag har jeg snekra valpekasse til Varga. Kassen er 80cm*120cm*30cm, og har kosteskaft som ligger litt fra veggene og bunnen så hun ikke kan legge seg på valpene. Kosteskaftene er montert slik at de kan fjernes når valpene er blitt store nok og det ikke lenger er noe fare for dette. Oppi kassen har hun fått sin egen dyne, og det så ut som hun slo seg til ro i kassen med det samme. Valpekassen snekret jeg av ferdigkappet hobbyplank og kryssfiner. Sikkert ikke det billigste alternativet, men enkelt og greit. Dere får ha lykke til med svangerskapet og valpene når de kommer, følger spent med.

Drektighetstiden, som varer i ca. 9 uker, er en tid for å gjøre Embla valpeplass klar, det bør også være mulig å ha en kontrollert temperatur. Mange bruker en f.eks. griselampe over valpene den første tiden. Det står i flere bøker at man må passe på slik at ikke tispen blir fet i løpet av drektigheten - vi har også hørt at det tispen legger på seg i begynnelsen av drektigheten, trenger hun mot slutten fordi hun da har et enormt kaloribehov, og liten plass i magen til store mengder mat.....

Det tar som regel 5-6 uker før Embla vil begynne å legge på seg, i denne perioden skal vi mosjonere henne som vanlig, hvis hun er trøtt korter vi litt ned på turene, og presser henne ikke. Det er viktig at hun er i god fysisk form for å klare drektighet og fødsel best mulig. De siste ukene av drektigheten vil noen tisper ta det mer med ro, mens andre synes å være lite hemmet av sin stadig større mave - i alle tilfeller må vi la Embla bestemme tempoet.

Senere i drektigheten, i uke 7 eller 8, har tispen ofte en periode der matlysten er dårlig, den tar seg så ofte opp igjen for så å forsvinne helt ca. et døgn før fødselen starter. vi har fått det råd å gi ekstra godbiter i de periodene i slutten av drektigheten der matlysten er dårlig, dette i form av bokser av det samme valpefôret (som vi har fått råd om å bruke helt fra hun fikk løpetid til hvalpene blir født) eller noe annet som tispen måtte ønske, noen liker forskjellige ting fra dag til dag, så man må bare prøve seg frem. (Fiskekaker, kjøttdeig, kokt lever, kylling, pannekaker o.s.v. er gode tips). Når fødselen nærmer seg, og hun ikke vil ha noe mat, må vi passe på at hun drikker masse. Under fødselen er rådet at vi gir Embla avsilt havresuppe med druesukker og kalk.

Ja, ja det er greit for oss å få så mange gode råd... vi mottar gjerne flere med takk.

2 kommentarer:

  1. Samme hvilken "hatt" jeg har på meg her, blir jeg glad når jeg leser hvordan dere vil ta hensyn til, og legge til rette for, at Embla og valpene skal ha det så bra som mulig. Og jeg tror dere gjør riktig. Sunn fornuft må til.
    Dessuten koselig og lese om Embla som valp, og herlig bilde av Embla i den lille kofferten.
    Klem til dere alle tre :-)

    Mona

    SvarSlett
  2. Vi er helt enig i at sunn fornuft er det beste og i tillegg er den kontakten vi har med avlsrådet og klubben viktig for oss. Her er et nettverk som er både inspirerende og kunnskapsrik. Takk for det......

    Her er linken til klubben: http://www.vitalghund.se/

    SvarSlett