torsdag 26. februar 2009

Flere tegn på positiv utvikling

Vi leser og snakker med erfarne hundefolk for å få tegn på utviklingen om parringen ble vellykket. Noen forteller at en allerede etter få dager etter paringen vil en kunne se forandringer på tispa. Vi registerer at Embla har meget varierende matlyst; - fra meget stor matlyst til helt å overse delikatesser. Hun virker langt roligere og har en verdighet over seg når hun møter andre hunder. Hun er til og med blitt litt tøffere i lek innendør, noe som hun tidligere har hatt en tendens til å trekke seg fra. Slike tegn tar vi selvfølgelig til inntekt til vårt håp om tegn på at hun skal være drektig.

Andre igjen, blant annet Cecilie Strømstad, skriver at de fleste av hennes tisper hadde spesielle adferdsendringer etter en parring når de var blitt drektige. Hun kunne registere at de sov veldig mye og ble umåtelig kjælne, lå ofte på ryggen og rullet seg og laget noen mjauende lyder. Når det gjaldt appetitt kunne den veksle mellom det hun kaller ulvehunger og matvegring. Noen få tisper hadde også morgen- eller ettermiddagskvalme. Dette stemmer også på Embla, bortsett fra at hun går ikke så langt som å lage mjauende lyder.

Vi har også fått tips om at det er mulig å ta ultralyd etter tre uker og da kan vi også se hvor mange valper eventuelt Embla får. Og en blodprøve etter 3-4 uker drektighet, vil kunne konstantere om Embla er drektig.
Noe annet som er vanlig er at tispa etter bare en uke etter parringen har en gulgrønn utflod. Dette er en renselsesprosess som skjer og som vil gå over av seg selv. Etter som drektigheten utvikler seg vil en se en langt mer sparsom blank eller grålig utflod som tiltar de siste ukene av drektighetstiden. Dette har vi ikke registert på Embla, men nå skal de sies at hun er veldig renslig og slikker seg stadig vekk. Dette gjør hun også gjennom hele løpetiden også.

Men noen sikre tegn har vi ikke enda. Det som altså kan bekrefte dette er blodprøve eller ultralyd. Dette vurderes......
Hadde forresten en flott opplevelse da jeg startet på veg til jobb tidlig i morges. Elgku, kalv og okse like utenfor stuedøra, dessverre litt for mørkt for fotografering.

2 kommentarer:

  1. Koselig å se dyr utenfor huset, men her er den kua med tvillinger(som Arkus holdt på med) litt lei til å stå i bakken, og det liker ikke Ellen når hun skal til bussen. Og jeg liker ikke tanken på at Ellen skal møte elgene, så vi kjører ned. Den elgkua er i tøffeste laget.

    Jeg tenkte å si at når det gjelder ultralyd så er det varierende om veterinærer sier hvor mange valper det er. Noen sier minst sånn og sånn, noen sier bare om det er valper eller ikke, og noen sier sikkert det de ser.

    En veterinær som har jobber i utlandet sa aldri antall, og det p.g.a. at hvis de sa f.eks. seks, og det kom fire, (noen kan dø og absorberes bl.a.), så kunne oppdretter finne på å saksøke for erstatning..., og dere skal slippe min mening om den saken ;O)

    Ha en fin dag alle tre!

    SvarSlett
  2. Takk for alle gode råd Mona. Som nybegynnere setter vi stor pris på det.

    Vi ønsker dere en riktig god helg.

    SvarSlett