mandag 20. juni 2011

Bok-lærdom hentet fram igjen

Fra Emblas besøk i gården til Keino i Nord-Trøndelag

Vi er omtrent like småtrippende som Embla er nå.  Derfor har vi brukt tiden til å lese om prosessen en hundefødsel er:

Under blokkingsstadiet blir hunden urolig, vandrer rastløst, legger seg og reiser seg igjen. Den peser og graver på fødeplassen.  På dette stadiet kan det komme tykt, seigt slim fra skjeden. Blokkingsstadiet varer normalt fra seks til 12 timer.

Når vannet går, og det kommer blod og vann fra skjeden eller når første fosterblære er synlig i kjønnsåpningen, er fødselen kommet over på utpressingsstadiet. Veene setter inn ved at livmoren trekker seg sammen. Hvalpene kommer gjerne i intervaller fra fem minutter til et par timer. Det hender av og til at en hvalp er død ved fødselen

Sitt hos hunden og hjelp til med hvalpene. Kontroller navlebitingen slik at det ikke bites for nærme hvalpens mage. Det gjelder å hindre blødning fra navlestumpen. Mot slutten av fødselen tar det gjerne lenger tid mellom hver hvalp. Men kontakt dyrlege om det går mer enn fire timer. Tispen roer seg etter siste hvalp.

Ikke la hunden spise all etterbyrden. Den får en voldsom diaré. Pass også på at det følger med en etterbyrd til hver hvalp. Blir etterbyrden liggende inne i tispen, kan det oppstå infeksjonsfare.  De første ukene drikker hvalpene kun morsmelk. Det er viktig å passe på at alle får sin del. Etter ca. tre uker begynner moren ofte å kaste opp mat som valpene får. Nå kan spesielt hvalpefór serveres i tillegg til morsmelken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar