fredag 1. mai 2009

4 uker gamle




Kvalpene utvikler seg raskt og springer rundt i kasser, leker og bjeffer. De er nå halvveis i sitt liv som et kull før de skal ut i den store verden. Det har vært fint vær her i Raftsundet de siste dagene og det har dermed vært forhold for å ha de ute. Det er fantastisk å se hvordan de utforsker verden sammen med sin mor.

Vi har i tillegg fått en meget god "barnevakt" i Thea, nabojenta, som er innom hver dag hun har fri fra skolen. Hun steller kvalpene og tar med ut på lufting så de får gjort fra seg og luftet seg litt. Thea er veldig flink til dette og hun og Embla er også gode venner.

Kvalpene er nå gått fra barnegrøt til kvalpetørrfór oppbløtt i kefirmelk. Verden utafor kassen er så spennende og nå er det gode sperringer og sikringer som gjelder. Det går også unna på avispapir som de bruker for å tisse på. Men Embla er fortsatt veldig flink til å gjøre rent og stelle kvalpene.

Vi begynte å gi valpene tilleggsfór da de var 3 uker, og da med babygrøt, først en gang om dagen, så økende til 4-5 ganger.

Når valpene er 3 uker, får de som regel sitt første måltid rått kjøtt. Kjøttet må være av god kvalitet og ikke tilsatt salt eller annet krydder. Vi former det til ertestore biter og varmer det i hendene før valpene får smake. Noen synes den nye maten er fantastisk, mens andre spytter den foraktfullt ut. Etter noen dager lærer valpene som regel å spise dette nye rare, og da begynner vi å gi dem 5 måltider i tillegg til tispens melk.

Vi gir valpene tørrfor, som alle spiser med glupende apetitt, oppbløtt med vatn først og så heller vi over kefir. Etterhvert som valpene vokser får de også smake annen mat, men tørrfôret er hele tiden hovedkosten. Når de er 7-8 uker har de allerede 10- doblet vekten sin, det er ikke små mengder mat som skal til for en slik vekst, og til et aktivt valpeliv.

Kvalpene leker mer både med hverandre og med ting, plutselig er det spennende å løpe etter en ball, eller å fange et bukseben - jegeren har våknet.

3 kommentarer:

  1. Blir helt våt i øynene av de nydelige bildene! De vokser i rakettfart! Kjempeskjønne "isbjørnunger" :)

    SvarSlett
  2. Farmorhjertet blir varmt ja :o)

    SvarSlett