fredag 20. mars 2009

Utviklingen er meget god

Embla har rolige dager nå, små lufteturer, spising og soving. Vi gikk en tur på stranda i ettermiddag, men det var ikke rare tempo på henne nå. Hun holdt akkurat den farta som var nødvendig i den sure nordavinden for å holde følge med den to-beinte. Det eneste som minner om vår her nå er at tjelden er på plass i fjæra.

Embla spiser fortsatt godt og magen er stor og rund. Pattene, som du kan se på fotoet, utvikler seg stadig. Men så er det bare vel 2 uker igjen til at tiden er der. Valpekasse er laget etter oppskriften til Leif-Gøran Høve. Valperommet bør ligge slik at det er mest mulig ro for tispen, det bør også være mulig å ha en kontrollert temperatur. Mange bruker en varmelampe over valpene den første tiden. Er det noen som har kommentarer på det?

Ragni leser stoff om hvordan fødselen skal skje og forberedelsene er under kontroll. Den siste uken av drektigheten bør man ta tispens temperatur morgen og kveld i følge veterinær. Vi bruker et skjema der vi også registrer matlyst og tispens vekt. Temperaturen til tispen vil nå ligge mellom 38,0 og 38,5, noen en halv grad under det. Når fødselen er nær forestående vil temperaturen synke ca. en grad til 36,0-37,0 (det er individuelle variasjoner her, derfor er det viktig å ha tatt temperaturen i minst en uke). Når dette temperaturfallet har skjedd, skal fødselen være i gang i løpet av 24 timer. Hvis ingenting har skjedd, må veterinær kontaktes! I perioden før fødselen starter, som kalles oppblokningsfasen, er tispen ofte urolig, graver, river i stykker teppene i valpekassen, peser og tråkker rundt.

Når hun har kommet til oppblokningsfasen, kan det være lurt å ringe til sin faste veterinær for å forsikre seg om at vedkommende er tilgjengelig hvis man skulle trenge det.

5 kommentarer:

  1. Takk for hyggelig kommentar! Og siden du hadde vært på bloggen min, tenkte jeg nok det kunne være en oppdatering her også ;o)

    Jeg ser forandringer på Embla nå ja, kos litt ekstra med henne fra oss også, Ellen har også sett og har lyst på tur til Lofoten om noen uker :-)

    Valpekassen ser fin ut, en god patent det der. Angående varmelamper har jeg dog ingen formening, kommer vel litt an på temperaturen i rommet ellers, og at det ikke blir for varmt for mor også.

    SvarSlett
  2. Dette er virkelig spennende å følge med på!
    Ser tydelig at hun har fått større mage! Det blir påskevalper??

    SvarSlett
  3. Ellen er velkommen når det passer henne - vi kommer til å ta godt i mot henne....:-)

    Når det gjelder varmelampe kan det kanskje være lurt å ha den i et hjørne av kassen, slik at valpene kan krype dit når Embla forlater kassen for nødvendige ærend. For tar jeg ikke feil, skal Embla ikke ha over 22 grader, for da kan det lett bli jurbetennelse. Mens valpene får varme fra mora og skal helst ikke ha under 22 grader.

    Det blir nok påskevalper - uke 15 er det beregnet til. Da har vi ferie begge to og skal være klare. Embla er forresten vant til å ha noen sammen med seg hele tiden, noe som kanskje har gjort henne til den trygge hunden hun er.

    SvarSlett
  4. Hej Per Kaare, vad trevligt allt ser ut, och väl förberett:) De här valparna kommer få bästa tänkbara start i livet ser jag:)

    Vi kommer inte använda oss av värmelampa, eftersom valparna kommer vara inomhus i jämn temperatur. Det finns de som menar att man kan oroa med värmelampa, det kan bli för varmt för tiken, med det resultat att hon lämnar valparna längre stunder än hon ville gjort utan värmelampa ..
    Jag har ingen erfarenhet själv, men litar på att Zinnia värmer valparna vid behov..
    Massor med lycka till nu, så får vi se vem av oss som blir "besteforeldre" först:))

    SvarSlett
  5. Takk for tipset Ellinor. Tror nok det være noe i det at en varmelampe uroer mer enn det gjør nytte. Valpekasse vil stå på en plass nær oss og med jevn temperatur, så vi satser på at Embla sørger for varmen som trengs.

    Lykke til dere også :{)

    SvarSlett